Historie

De Van Gendthallen werden gebouwd tussen 1897 en 1905 door architect A.L van Gendt voor wat toen heette de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel – later Werkspoor. Er werden stoommachines en locomotieven gebouwd in de grote hallen, die ook wel de hallen van Stork genoemd werden, vanwege de fusie van Werkspoor met Stork in 1954.
Lees verder

Renovatie

Na decennia verwaarlozing en bijna-sloop, worden de monumentale Van Gendthallen nu zorgvuldig gerestaureerd en klaargemaakt voor het volgende hoofdstuk.

Initiatiefnemer Eduard Zanen: “We hergebruiken waar mogelijk bestaande materialen en repareren in plaats van vervangen. We zetten geavanceerde technologie in voor duurzaamheid. Voor mij is het een droom om het gebouw op deze manier te renoveren. We zien het stapje voor stapje, en met liefde voor elk detail weer tot leven komen.”

Bekijk de video over de renovatie

  • 4600 ruitjes te herstellen

  • 13300 vierkante meter

  • 122 jaren geschiedenis

  • 6000 vierkante meter aan zonnepanelen

Geestverbijstering

“We restaureren hier met zoveel mogelijk behoud van het oude, want alles vertelt een verhaal. Ik zit met die filosofie heel erg op één lijn met Monumentenzorg. En ook met initiatiefnemer Eduard Zanen: we kijken met dezelfde ogen en met vergelijkbare geestverbijstering naar dit project.”

Aan het woord is Peter van Woerkom, de smid die bezig is met de restauratie van de 4.600 ruitjes.

Bekijk hier hoe de restauratie van de ramen verloopt